maandag 22 juni 2015

Bezoek Bijbelmuseum

Als kerstcadeautje kregen mijn man en ik van onze kinderen een cadeaubon voor het bezoeken van het Bijbelmuseum in Leerdam. En dan nog wel inclusief een privégids!!

Afgelopen zaterdagmiddag was het zover; we hadden de gids besproken en togen naar Leerdam.
Leerdam ligt aan de Linge, en laat het Bijbelmuseum nu aan de Lingensedijk liggen! Prachtig, al die bootjes die over de Linge voeren. Wat een geweldige omgeving om daar ook een keer te gaan fietsen! Iets om in ons achterhoofd te houden voor de vakantie.

Maar goed, het Bijbelmuseum: zo op het oog een "gewoon" huis. Dat is het ook eigenlijk, want de eigenaar van het museum heeft de Bijbels allemaal privé aangekocht en heeft mede daarom het museum onder zijn eigen huis.


Kijk wat een prachtig huis...met onder de balustrade het museum.
We werden ontvangen door de eigenaar en de gids was al onderweg. We konden zelf alvast een rondje maken langs alle Bijbels.Heel veel Bijbels hadden prachtige etsen en litho's, waarop de verhalen werden uitgebeeld. 


Ik had nog nooit van de Julianabijbel gehoord. Naar wat de gids (die inmiddels gearriveerd was, een alleraardigste mevrouw) vertelde was deze Bijbel speciaal gemaakt voor prinses Juliana, als geboortecadeau.

Ook waren in diverse oude Bijbels geslachtsregisters opgenomen. In vroegere tijden hielden de kerken de geboortes en overlijdens bij, tenminste van degenen die bij de kerk behoorden en gedoopt waren. Was je geen lid, dan werd je ook niet bijgeschreven. Later gingen de gemeenten de registers bijhouden, 

Wat ook interessant was, waren de oude landkaarten, die nog niet compleet ingevuld waren. Nog niet alle werelddelen waren ontdekt, dus er waren nogal wat witte plekken op de landkaart, of ze zagen er heel anders uit, omdat ze "verkeerd" ingevuld waren. Grappig om te zien, maar ook ontzettend knap dat die kaarten met de hand getekend zijn. Ik heb er jammer genoeg geen foto's van.


En deze vind ik ook zo leuk om te laten zien: een Bijbel die half aangevreten is door de muizen. Onze gids vertelde, dat het gedichtje wat erop zit, opgestuurd is door een bezoeker, die het er prachtig bij vond passen.

Kortom, het was een geslaagd bezoek en tevreden gingen we via het pontje "Brakel" weer naar huis.

Hadden jullie ook zo'n fijn weekend?5 opmerkingen:

 1. Wat een speciale maar hele mooie verzameling om te gaan bekijken. Fijn dat jullie zo hebben genoten.
  Grtjes, rita.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk dat je er van genoten hebt ,maar leerdam is ook erg leuk en het pondje naar brakel is opzich ook leuk

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een prachtige verzameling van Bijbels en leuk dat er ook een gids bij was. Leerdam is ook een mooi stadje.
  Een leuk stukje van je en goede foto's ook.
  Wij lezen uit een oude Bijbel die van mijn man's oma was, zijn opa was ouderling en hij deed ook wel eens leesdienst, er zitten nog briefjes in met aantekeningen, welke tekst en welke psalmen ze zongen, zoiets gooi je toch niet weg?
  liefs, Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat jullie er zo van genoten...het cadeau was goed gekozen door de kinderen ! Dat is wel duidelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een bijzonder uitstapje! Ik wist niet dat daar een Bijbel-museum is. Wij zijn er ooit geweest omdat Leerdam de glas-stad is, alle mensen met de achternaam Glas, Van der Glas, Glasstra etc. werden uitgenodigd.
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen

Wat leuk dat je een bericht achterlaat, ik lees ze met plezier.
Groetjes, Jannie